luni, 3 februarie 2014

Sustragerea de la plata comisionului

Cum sa procedam pentru a evita asemenea cazuri ?. Va prezenta detalii despre vanzarea/cumpararea acestui imobil situat pe strada Titeica in Selimbar. Atat vanzatorul cat si cumparatorul clienti cu pregatire superioara (unul medic si celalat reprezentantul unei firme de prestigiu), au considerat ca este mai bine sa se sustraga de la plata comisionului chiar daca au semnat contract cu agentia si in ziua urmatoare ne-am prezentat in Selimbar la imobil pentru negocierea pretului care s-a ajuns la 120.000 euro. In urmatoarele zile cumparatorul (doctorul) ne spune ca nu a rezolvat cu creditul si dupa o saptamana merge pe ascuns si da arvuna fara sa mai anunte agentia. Vanzatorul fiind contactat de noi de mai multe ori sa vedem care mai este situatia cu cumparatorul (doctorul) acesta ne minte spunand ca imobilul s-a inchiriat si sa-l scoatem de pe site-ul nostru de la vanzare. Parand suspecte aceste informatii am verificat la fata locului si am gasit muncitori la imobil comfirmand ca este a doctorului. Normal in asemenea situatii clientii nu mai raspund la telefon, exact cum a procedat doctorul si inainte de dezvaluirea ca a cumparat imobilul (adica nu mai raspundea la telefon) si de aceea am ajuns acolo la meseriasi. Daca nu se rezolva pe cale amiabila in cel mai scurt timp, vom posta si contractele de colaborare sa vedeti si d-voastra ca este posibil ca un medic sa se sustraga. Ca agent imobiliar cu 9 ani de experienta, recunosc ca vizionarile facute cu cadre medicale pentru diverse trnzactii imobiliare, nu au fost si nu sunt inregistrate sustrageri de la plata comisionului. Acest caz este o exceptie poate si datorita varstei fragede a medicului care probabil nu are respect suficient fata de colaboratori. Amenintarile doctoruli sunt ca are in familie jurist si contractul cu noi nu are valabilitate, dar sa recuperam de la vanzator ca acesta este de vina.
Dar noi sa recuperam de la vanzator trebuie sa-l punem pe doctor martor ca noi l-am adus la duplex si el ce declara ? mai ales ca a fost impreuna cu sotia.
Poate nu se ajungea in aceasta situatie, dar relatia dintr-e vanzator/cumparator a aparut cand proprietara l-a cunoscut pe doctor ca a fost asistata la o nastere. Cand noi ne-am bucurat ca este si mai credibila oferta, totul s-a intors impotriva noastra. Acuma vanzatorul cand i-am comunicat ca ne judecam pt comision 1%+tva din 120.000 euro, el sustine ca in actele notariale nu figureaza decat in jur de 92000 euro si ca propritatea era pe numele sotiei degeaba avem contract semnat cu el, dar totusi ne da ceva ca nu-i place sa ramana dator spune la telefon arogant.
Rezumat:
1) avem un vanzator fals care sustine ca proprietatea este pe numele sotiei si el nu are nicio obligatie dar el a semnat contractul de colaborare unde era specificat ca semnatarul conventiei este raspunzator si preia toate obligatiile proprietarului;
2) ne judecam pentru un comision din suma de 120.000 euro, suma care a fost negociata impreuna cu agentia si acum in actul oficial apare doar aproximativ 92.000 euro, probabil aici se implica alte institutii;
3) martori pentru recuperarea comisionului de la vanzator este doctorul cu sotia care probabil vor recunoaste ca agentia Terra le-a prezentat acest imobil;
4) procesul cu cumparatorul sa recuperam comisionul, daca l-ar fi achitat la data cand s-a dat arvuna, era 1.5%+tva sau 2%+tva daca era achitat la data perfectarii actelor notariale. Din cauza s-a sustras comisionul este dublu, adica 4%+tva
5) martor pentru recuperare comision de la cumparator este vanzatorul
Toate aceste lucruri normal ca nu sunt calculate de ei pentru ca se bazeaza pe niste sustineri care de multe ori persoanele influiente nu accepta  sa intervina pentru orice mizerie facuta de un cunoscut a lor.
Va intrebam pe d-voastra in ce lume traim si cum sa ne comportam cu asemenea "clienti".

NOTA: Dacă martorul face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, comite infracţiunea de mărturie mincinoasă care se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani (art. 260 Cpen). Încercarea de a determina o persoană prin constrângere ori corupere să dea declaraţii mincinoase într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă (art. 261 Cpen). Împiedicarea participării într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză, a unui martor, expert, interpret sau apărător, săvârşită prin violenţă, ameninţare sau prin orice alt mijloc de constrângere îndreptat împotriva sa ori a soţului sau a unei rude apropiate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 7 ani (art. 261 ind.1 Cpen).

Suesa: http://cristidanilet.wordpress.com


Sustragerea de la plata comisionului a unei cliente cu functia de executor.
Clienta cu functia de executor a inchiriat un spatiu central dupa ce acesta ia fost prezentat de catre unul din agentii nostri. Pana aici nimic nu este rau, doar ca dupa ce a vazut spatiul, la iesirea din cladire a zarit un numar de telefon afisat pe geam, numarul apartinand proprietarului si a luat legatura cu acesta fara sa-i comunice ca l-a vizionat cu agentia. Aceasta a incheiat contractul de inchiriere fara sa mai plateasca comision, care era de 150 euro. Nu ne deranjeaza suma pierduta ci persoana si functia. Intradevar are o varsta destul de frageda si mai are multe de invatat. Colegii dansei cu siguranta nu sunt multumiti de acest comportament. Proprietarul nu are nicio vina, deoarece cheile erau la agentie si nu a stiut de vizionarea in cauza, si nici de faptul ca nu a fost pusa sa semneze contract de vizionare, agentul considerand ca este o persoana de incredere (vezi functia). In urma vizionarii spatiului, clienta a spus ca nu este interesata de acesta, desi ulterior la inchiriat. In urmatoarea perioada daca nu se achita comisionul, vom face public numele clientei si adresa exacta a imobilului. 

NOTA: Cand va sustrageti de la comisionul pe care l-ati negociat cu agentul, este ca si cum i-ati furat o suma din salariu. Mai bine renuntati la colaborare de la inceput, ca oricum pana la urma avocatii cu care colaboram vor recupera comisionul si cu penalizari si alte cheltuieli. Chiar daca nu ati semnat contract de vizionare, mai este si proba telefoanelor, marturia vanzatorului, e-mail si alte dovezi care sunt in favoarea agentului, mai ales ca de atatia ani stim intr-un procent destul de mare cum sa ne protejam. 
Noi dorim sa ne multumim clientii cu oferte imobiliare nu cu metode de recuperat comisioane. Cine nu doreste sa plateasca comision, nu inteleg de ce apeleaza la serviciile agentiilor.