luni, 3 februarie 2014

Despre comisionul agentiei imobiliare pentru intermedieri

1) Comisionul agentiei pentru intermedieri difera in functie de:
- categoria imobilului;
- distanta unde este amplasat imobilul;
- valoarea tranzactiei;
- tipul tranzactiei (vanzare/cumparare, inchiriere, schimb).
2) De tipul colaborarii adica:
- intermediere standard;
- intermediere cu exclusivitate.
3) Costurile suplimentare suportate de catre agentie :
- bannere;
- publicitate online;
- ziare si reviste;
- combustibil;
- transportul clientilor pentru vizionare pana la 50 km gratuit.
4) Comisioane:
Comisionul pentru inchiriere este contravaloarea unei chirii lunare, care se achita la data incheierii contractului de inchiriere dupa cum urmeaza: 50% proprietarul si 50% chiriasul.
Comisionul pentru vanzare/cumparare este: intre 0% si 5% in functie de distanta si valoare imobilului.

Exemple: Agentia intermediaza un teren la o distanta de 50 km de Sibiu, cum ar fi in Agnita, si pretul propus spre vanzare este de 10000 euro. Pentru aceasta tranzactie se poate percepe un comision de 5% din valoarea totala a terenului, ceea ce inseamna 500 euro. Bani care trebuie sa acopere si cheltuielile de deplasare la teren, oricat de multe ar fi acestea.
-Agentia intermediaza vanzarea unei case a carei valoare este de 100000 de euro, casa este situata in Sibiu, daca tranzactia se realizeza in maxim 3 luni de la data preluarii acesteia spre vanzare, se poate reduce comisionul pana la 1,5 % din pretul de vanzare.
- Media comisioanelor, pentru imobilele din Sibiu, fiind intre 1,5 % si 2 %. Beneficiaza de o reducere de 0.5 % cei care achita comisionul la data incheierii precontractului, fata de cei care achita comisionul la data perfectarii actelor notariale.